Kako se riješiti celulita na nogama?

Celulit – poznatiji kao najveći neprijatelj žena, za žene predstavlja gotovo neizbježan i sveprisutan estetski problem. Međutim, celulit nije samo to, već i važnije od toga – zdravstveni problem.

Celulit je zapravo potkožna nakupina masnog tkiva s karakterističnim izgledom tzv.„narančine kore”. Prilikom stvaranja celulita dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom radi čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva te posljedičnog nabiranja kože. Najčešće se pojavljuje na nadlakticama, trbuhu, stražnjici te donjim udovima.

Kako danas većina žena, a i muškaraca, živi prilično nezdravim životom (pod time mislimo i na nekvalitetnu prehranu, nedostatak tjelovježbe te stresniji način života), pojava celulita je sve češća kod žena iza puberteta, ali i muškaraca. Na pojavu celulita ne utječe samo način života, već i genetski faktori, metabolički, te hormonalni faktori (pretežno estrogeni, međutim i mnogo drugih hormona tipa adrenalin, inzulin, kortizol, hormoni štitnjače itd.).

Nakon nabrajanja čimbenika koji potpomažu stvaranje celulita možda Vam se čini da je njegova pojava neizbježna. Međutim, to nije tako.

Počnimo od najzahtjevnijeg dijela – dijeta ili nazovimo ju pravilno – niskokalorična kvalitetna prehrana u kombinaciji sa redovnom tjelovježbom, ukratko promjena načina života. Alternativno, na tržištu postoje preparati kojima se može usporiti stvaranje celulita, a već nastali celulit otkloniti.

Anticelulitne kreme, pilinzi, ulja… kako znati koji preparat je najbolji? Ovisi o sastojcima koji se rabe za izradu navedenih proizvoda i djelovanju tih sastojaka na Vaš organzam.

Kofein – najpoznatiji protivnik celulita, je ksantanski alkaloid koji ima stimulativno i diuretičko djelovanje, odnosno poboljšava cirkulaciju. A kako celulit nastaje zbog slabe protočnosti krvi te nakupljanja masti, kofein je taj koji poboljšava protok krvi te na taj način dovodi krv u problematična područja i razbija masne nakupine, odnosno celulit.

Ulje bršljana bi se također moglo izdvojiti iznad ostalih eteričnih ulja po jačini svog učinka na otklanjanje celulita. Vitamin E koji je već odavno priznati antioksidans, sprječava oksidaciju masti i njihovo taloženje između ostaloga i na stijenke krvnih žila, a kožu štiti od štetnih utjecaja okoline.

Većinu žena vjerojatno zanima koja je najbolja krema protiv celulita? Po mogućnosti ona koja kombinira ove i još brojne druge sastojke (i koja se po mogućnosti za bolji učinak koristi uz adekvatnu prehranu i redovite vježbe protiv celulita).