Artičoka – čuvarica jetre i kraljica mršavljenja i detoksa

Suvremeni način života, ubrzanost i stres, loša prehrana, nekontrolirana uporaba lijekova, alkohola i gaziranih pića, ošećuju jetru što se uvelike odražava na naše zdravlje i općenito na kvalitetu života. Jetra se s pravom naziva „kemijskom tvornicom“ našeg tijela. Sve tvari koje  se apsorbiraju u probavnom sustavu, putem krvi dospijevaju do  jetre  gdje se prerađuju, pohranjuju ili ponovo izlučuju u krv. Štetne tvari (poput lijekova, alkohola, toksina i sl.) jetra pretvara u neškodljive oblike koji se kao takvi eliminiraju iz organizma.

Međutim, kapacitet jetre u preradi svih tih tvari nije neograničen. Pretjerano i dugotrajno konzumiranje loše hrane, pića, lijekovia i toksinia, oštećuje s vremenom jetru i njena finkcija biva oslabljena, a naše zdravlje narušeno.

Artičoka je biljka koju europski liječnici već od 18. stoljeća preporučuju za bolesti jetre. Za razliku od ploda koji se koristi kao vrlo ukusna namirnica za jelo, ljekovitost se pripisuje listovima artičoke.

Ekstrakt lista artičoke višestruko je ljekovit:

  • Dovodi do širenja žučnih kanala i time boljeg izlučivanja žuči i bolju probavu masnijih obroka
  • Potiče bolju prokrvljenost , obnavljanje tkiva jetre i izlučivanje štetnih tvari
  • Cinarin iz lista artičoke stimulira funkciju jetre, povećava razgradnju kolestreola i time smanjuje razinu kolesterola u krvi.
  • Sadrži  inulin, prirodni prebiotik koji služi kao hrana probiotskim bakterijama i doprinosi pravilnoj probavi i kao blagi laksativ.