0 Items

Što je ginseng?

 

Ginseng je sušeni korijen jedne od nekoliko vrsta iz biljne biljne porodice Araliaceae, a najčešće upotrebljavan i najboljih svojstava je Azijski ginseng (Panax ginseng), često nazivan i Panaks, Kineski ili Korejski ginseng. Bliski srodnik mu je Američki ginseng (Panax quinquefolius), koji je sličnog, ali slabijeg učinka. Prisutan je također i Sibirski ginseng (Eleutherococcus senticocus), nešto dalji srodnik prva dva, slabijeg učinka, ali prihvatljivije cijene te Japanski, Sanči, Himalajski i Patuljsti ginseng.

Botaničko ime ‘’panax’’ derivat je starogrčkog pojma ‘panakeia’, tj. pan (sve) + akos (lijek), što će reći univerzalan lijek, kakvim ga se na dalekom istoku od pamtivijeka i smatra. Pojam ginseng od kineskog ‘žen-šen’ – ’na sliku čovjekovu’, proizlazi iz sličnosti korijena ljudskom tijelu. Ginseng se već više od 5000 godina koristi u ljudskoj prehrani i liječenju u Kini, gdje je poznat i kao korijen života. Moderna priča o ovom ljekovitom korijenu počinje početkom 18. stoljeća, kada je otac Jartoux, jezuit misionar u Kini, prepoznao njegov potencijal i upoznao Europu s kvalitetama ginsenga.

 

Djelovanje i primjena

 

Korijen ginsenga se treba sakupljati u jesen, a ekstrakt mora potjecati iz korijena starog 5-7 godina. Pokazuje brojna ljekovita svojstva, Kinezi ga smatraju čudotvornim, iscjeliteljskim lijekom. Prema drevnim zapisima djelotvorno liječi probleme s krvnim tlakom, i to tako da snižava previsok, a povisuje sniženi tlak. Također povoljno djeluje na slabokrvnost, upalne bolesti zglobova, probavne smetnje, otklanja nesanicu, umor i probleme s cirkulacijom te sprječava hipoglikemiju. Utjecajem na žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem, ginseng pomaže u potpunom iskorištavanju vitamina i minerala u organizmu. Jedna od najraširenijih primjena ove biljke je povećanje moždane aktivnosti i izlučivanja adrenalina, poboljšane efikasnosti rada pluća te najzanimljivija među njima – liječenje impotencije. Ovo potonje se zasniva na opuštanju glatkih mišića u spužvastim dijelovima muškog spolnog organa. U zapadnoj medicini korijen ginsenga se preporuča kao stomahik i digestiv (kod probavnih smetnji), kod gubitka apetita, za normalizaciju razine šećera i kolesterola u krvi. Zanimljiva je, prema nekim studijama i njegova primjena u kombinaciji sa Ginko bilobom za poboljšanje memorije i ublažavanje simptoma poremećaja deficita koncentracije-ADHD (hiperaktivnosti).

 

Ginseng i sport

 

Primjena ginsenga pri sportskim aktivnostima predmet je mnogih istraživanja. Kako je već navedeno poboljšava moždanu aktivnost, povećava lučenje adrenalina što smanjuje psihofizički umor. Tijekom treninga ginseng štedi razinu šećera u krvi, na način da potiče iskorištavanje masnih kiselina iz rezervnih masti pri oslobađanju energije za mišićni rad. Pojačanom funkcijom pluća raste i koncentracija kisika u tkivima, čime se smanjuje proces anaerobne glikolize što štedi mišiće, odgađa stvaranje mliječne kiseline, umor nastaje znatno kasnije i manje je izražen.

Za djelovanje ginsenga presudna je koncentracija djelatnih tvari-ginsenozida, a njihovo prisustvo (ili odsutnost) detektiraju kvalitetu preparata. Zanimljivo je da se na dalekom istoku ginseng upotrebljava i u zubnim pastama, žvakaćim gumama, slatkišima, osvježavajućim napicima, cigaretama, čaju, a dolazi i kao kristal, ekstrakt, prah ili cijeli korijen. Vjerujem da će nas većina pronaći barem poneko svojstvo kojim nam ova čudotvorna biljka može pomoći, a oni drugi, ako ih uopće ima, mogu se smatrati miljenicima bogova.

piše: Vjekoslav Ćavar, mr. pharm.

 

Iz Biofarmovog Laboratorija

0
    0
    Tvoja Košarica
    Tvoja košarica je praznaPovratak u trgovinu