0 Items

Taheebo, također poznat kao Páu d’Arco-Lapacho-Ipe Roxo je visoko, tropsko drvo koje raste u tropskim i suptropskim predjelima Srednje i Južne Amerike te Zapadne Indije do nadmorske visine od 1400m. U kišnim predjelima stablo taheeba može narasti i u visinu do oko 30-ak metara. Taheebo je zapravo indijansko ime za unutarnju koru Lapacho drveta. Upravo je kora ljekoviti dio drveta. Glatka je, izvana siva, a iznutra crvenkastosmeđa. Miris kore je aromatičan jer potječe od vanilina i vanilinske kiseline, a okus jak i stežući. Listovi su ovalna ili eliptična oblika no kratkog vijeka jer prije cvatnje otpadaju sa stabla te ostaju lijepi cvjetovi ružičaste do tamnocrvene boje. Aktivna djelatna supstanca dobiva se guljenjem unutrašnje kore sa samoniklih i plantažiranih stabala.

 

Tradicionalna taheebo primjena

 

Urođenički narodi Centralne i Južne Amerike koriste taheebo u liječenju zaraznih bolesti, rana, posjekotina i različitih oblika karcinoma. Karipski narodni iscjelitelji primjenjuju smjesu lista i kore stabla taheeba u liječenju bolnih stanja kralježnice, zubobolje pa čak i kod spolno prenosivih bolesti te kao afrodizijak. Indijanci, potomci drevnih Inka nazvali su ga ‘’sveto drvo“ upravo zbog svog višestrukog djelovanja. Ostali narodi upoznali su važnost ove impresivne biljke tek 1977. godine kada je etnobotaničar dr. Teodoro Meyer prvi put u Argentini primjenio koru taheeba za liječenje mnogih, pa i kancerogenih bolesti. Kako je učinak liječenja bio pozitivan, taheebo je kao terapijski ljekoviti pripravak vrlo brzo našao svoj put u bolnice i klinike diljem svijeta.

 

Taheebo čaj – djelotvorni sastojci

 

Danas su u tijeku brojna istraživanja kojima je cilj pronaći u taheebu aktivne tvari koje bi se koristile u terapiji težih bolesti poput AIDS-a i karcinoma. Sustavnim istraživanjima utvrđeno je da taheebo sadrži veći broj strukturno različitih biogenih ljekovitih spojeva poput flavonoida, kumarina, saponina, derivata benzojeve kiseline i naftokinona, izokumarina i drugih. No, najdjelotvorniji sastojci ove biljne droge su lapachol i beta-lapachone, skupno poznati kao naftokinoni. Obje ove komponente pokazuju jak antibakterijski i antivirusni učinak.

Zbog povoljnog učinka na čitav organizam taheebo se pokazao uspješnim u liječenju bronhitisa, astme, lupusa, svih vrsta leukemija i tumora, upala vena, čira na želucu i dvanaestercu te raznih infekcija. Smatra se najjačim biljnim imunostimulantom jer beta-lapachone uspješno inhibira rast tumorskih stanica i pridonosi stvaranju novih, zdravih stanica što povećava vitalnost organizma i njegovu organsku obranu i otpornost prema oboljenjima. Kako podstiče rad probavnog trakta, jetre i žuči dobar je čistač organizma od toksina i produkta razgradnje. Na taj način osposobljava oslabljeni imunološki sustav da se oporavi i očuva zdravlje organizma.

Zbog svog imunoprotektorskog svojstva taheebo se pokazao kao jako dobar prirodni antihistaminik (antialergik) jer potiče organizam na stvaranje interferona. Osim jakog antibiotskog, taheebo ima i brz protuanemijski učinak zbog visokog sadržaja lako-asimilirajućeg željeza. Novija saznanja pokazuju kako je sve veća uspješna primjena ove droge u liječenju dermatitisa poput nekih oblika psorijaze i vitiliga, a kako sadrži komponente koje stežu tkivo, dobro zacjeljuje rane. Vrijedan spomena jest i povoljan učinak na prevenciju i liječenje visokog krvnog tlaka (hipotenziv) kao i jako diuretsko djelovanje.

piše: Dubravka Božičević, dipl. ing. kemije

 

Iz Biofarmovog Laboratorija

0
    0
    Tvoja Košarica
    Tvoja košarica je praznaPovratak u trgovinu